Suurennuslasit

Ikääntymisen myötä monilla ihmisillä näöntarkkuus heikkenee. Arjessa sen huomaa siinä, että pienten yksityiskohtien, kuten tuoteselosteiden tai lääkeohjeiden hahmottaminen vaikeutuu. Tällöin avuksi ovat suurennuslasit, joilla katsottava kohde saadaan niin suureksi, että näkökynnys ylittyy. Suurennuslaseista on apua myös tarkkuutta vaativissa työtehtävissä ja harrastuksissa myös ns. normaalinäköisille ihmisille.


Suurennuslasivalikoima on monipuolinen. Valikoimistamme löytyy kädessä pidettäviä, jalallisia sekä esim. lehden päällä lepääviä suurennuslaseja. Ompelu- ja käsityöharrastuksissa apuna toimii parhaiten kaulassa pidettävä, molemmat kädet vapaaksi jättävä ompelusuurennuslasi. Harrasteisiin ja työhön oiva apuväline on myös suurennuslasivalaisin, joka vapauttaa molemmat kädet työtehtävään sekä valaisee kohteen joka suunnasta luomatta varjoja. Suurennuslaseja on myös pieniä lompakko- ja taskumalleja, sekä kaulassa pidettäviä korumaisia ratkaisuja. Nämä kulkevat helposti mm. kaupassa mukana ja lyhytaikainen käyttö on nopeaa ja helppoa.


Suurennuslaseissa pätee seuraava sääntö. Mitä suurempaa suurennusta tarvitaan, sitä pienemmäksi menee suurennuslasin tuottama näkökenttä. Ja mitä suurempaa suurennusta tarvitaan, sitä enemmän suurennuslasi tuottaa reuna-alueillaan kuvavääristymää. Tähän apuna on valita suurennuslasiksi tuote, jossa linssin optinen laatu on mahdollisimman hyvä ja reunavääristymät mahdollisimman pienet. Isompaa suurennusta on myös tarjolla suurennuslaseissa, joissa käytetään kahden linssin yhdistelmää.

Suurennuslasia käytetään aina yhdessä lähilasien kanssa (tai monitehojen/kaksitehojen kanssa), sillä suurennuslasin tehtävä on suurentaa katsottava kohde ja lähilasin tehtävä on tarkentaa suurennuslasin muodostama kuva. Näin saadaan paras tulos aikaiseksi.

Mikä avuksi kun suurennuslasit ei riitä?

Avuksi tulee nykytekniikka. Myymälässämme on tutustuttavana lukutelevisio. Lukutelevisiossa kirjan tai lehden teksti asetetaan lukulaitteeseen, joka kuvaa kohteen ja tuottaa siitä suuren reaaliaikaisen videokuvan monitoriin tai televisioon. Suurennuksen määrä on portaattomasti muutettavissa valtavan suureksi saakka ja laitteen tuottaman kuvan väriä ja kontrastia voidaan muuttaa. Joillakin henkilöillä on helpompi lukea valkoista tai värillistä tekstiä mustalla pohjalla kuin perinteistä mustaa tekstiä valkoisella pohjalla.

Tervetuloa tutustumaan suurennuslaseihin ja muihin näkemisen apuvälineisiin.

Ajanvaraus optikolle ja silmälääkärille
puh. 02 430 6677